På denna blogg får du tips om hur du: - Vässar din intelligens - Blir mer fokuserad - Hanterar relationer & människor i ditt liv - Övervinner rädslor - Genererar positiv energi - Lever ditt liv till MAX, och på DINA villkor

Svartsjuka: Går denna svarta sjuka att bota?

Publicerad 2015-05-04 19:30:07 i Allmänt,

Svart-sjuka. På svenska har vi verkligen lyckats med detta ord – detta fenomen är riktigt mörkt och svart. På engelska heter det jealousy – det låter inte riktigt lika vidrigt och hemskt, kanske härstammar från ”Yea” och ”Lousy”. Det är en hursomhelst en riktigt vrickad mänsklig emotionell fuck-up som totalförstör relationer, skapar irritationer och gnäll, och vill det sig riktigt illa slutar det med att någon får en kniv i ryggen. Har du någonsin varit i ett förhållande har du troligtvis haft någon form av erfarenhet av denna mörka, äckliga och destruktiva kraft som många av oss bär på i olika mängder. 

I många relationer används svartsjuka som ett sätt att medvetet dra igång en fight – ”Welcome to Fight Club” som Brad Pitt säger i filmen Fight Club. Vissa individer, speciellt intrigmakarna som älskar dramatik, gör gärna sina partners svartsjuka om de kan genom att flörta lite lätt (eller rejält) med andra. Det är som att det finns ett behov av att se sin partner bli svartsjuk, för att känna någon slags bekräftelse – ett kvitto på han eller hon ”älskar mig”. Men svartsjuka har inte ett skit med kärlek att göra – det är en destruktiv kraft som driver isär människor.

Så vad ska man göra – går det att bota den svarta, elaka, sjukan? De goda nyheterna, är: JA.

Först, några tips så du kanske slipper hamna i svartsjukans klor, och slipper och bota den:

1.     Avbryt ett förhållande så snart du kan när du ser tecken på kraftig svartsjuka. Lite lätt svartis är ingen fara, det har vi väl alla i oss – men lär dig känna igen den extrema typen. Stay Clear!

2.     Är du en extrem typ enligt ovan, då är det kört med tips – gå direkt till nedan ”Botemedel”.

3.     Var öppen med din partner – säg om du blir lite svartsjuk, det är inte alls säkert hon eller han vill göra dig svartsjuk med mening.

BOTEMEDEL

Har du likt förbaskat hamnat i svartsjuke-fällan, så är det dags för botemedel.

1.     Är du själv väldigt svartsjuk – gå in i känslan, konfrontera den, när den dyker upp. Är det rationellt, finns det någon vettig anledning till varför du blir svartsjuk? Oftast finns det inte det. Du blir mer medveten om dig själv och dina känslor genom att syna dem när de dyker upp. Du kan nu börja bota dig själv. Se hur löjligt det är, så får svartsjukan mindre betydelse.

2.     Har din partner varit otrogen, och det är därför du är svartsjuk – dumpa!

3.     Fokusera på nuet – går du och grubblar kan svartsjukan växa till en obotlig sjukdom.

4.     Uppmärksamma ditt ”grubbleri” – ju mer du lever i ditt huvud och i tankarnas värld desto mer benägen är du att drabbas av svartsjukan, och den växer sig ofta större och större ju längre tiden går.

5.     Ta inte saker på så stort allvar.

6.     Är du eller din partner väldigt svartsjuk så är det troligtvis så att du inte hittat den rätta kärleken ännu – gå vidare.

 

Good night, and Good Luck!

 

CJ Rosvall

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela